Nieuws

Subsidies voor laadpalen

De regering zet in op de vergroening van de Belgische wagens. Zowel bedrijven als particulieren kunnen daarom gebruik maken van een reeks belastingvoordelen. Wij bekijken even het voordeel dat je kan doen bij het installeren van een laadpaal thuis of op het werk.

Belastingvermindering voor particulieren

Particulieren die in 2022 een laadpaal laten installeren aan hun woning krijgen een belastingvermindering van 45%. Hierbij geldt wel dat je per laadpaal maximaal € 1.500 kan inbrengen, goed voor een belastingvermindering van € 675 (= 45% van € 1.500).
Timing is hierbij wel van belang, het belastingvoordeel daalt namelijk naar 30% in 2023 en naar 15% in 2024. 
 

Voorwaarden: 
Om in aanmerking te komen is het wel noodzakelijk dat de laapdaal een slimme laadpaal is en dat deze enkel gebruik maakt van groene stroom. De slimme sturing zorgt ervoor dat jouw elektrische wagen oplaadt op de momenten dat stroom het goedkoopst is. Zoals bv. in de daluren of wanneer jouw zonnepanelen energie opwekken. Als je geen zonnepanelen hebt zal je een groene stroom contract moeten afsluiten met jouw energieleverancier om te voldoen aan de tweede voorwaarde.

Kostenaftrek voor bedrijven

Voor ondernemingen voorziet de overheid een aanzienlijk belastingvoordeel. Tot 31 december 2023 bedraagt de kostenaftrek voor laadpalen 200%. Daarna daalt deze tot 150% tot 31 augustus 2024.
 

Voorwaarden: 
Ook hier moeten bedrijven kiezen voor een slimme laadpaal. Daarnaast moet je als bedrijf er ook voor zorgen dat deze laadpaal (semi-)publiek toegankelijk is. Het moet dus gaan om een laadpaal op een publieke parking van bijvoorbeeld een winkelcentrum, supermarkt, kantoren, etc. Particulier gebruikers kunnen hun wagen hier dan laden tegen betaling.

Naast de kostenaftrek kan je als onderneming ook rekenen op een verhoogde investeringsaftrek. De investeringsaftrek voor laadpalen bedraagt 35% in 2023, 29,5% in 2024, 24% in 2025, 18,5% in 2026 en 13,5% in 2027.

Voor zowel bedrijven als particulieren is het dus fiscaal interessanter om de installatie van een laadpaal niet uit te stellen, om maximaal te kunnen genieten van deze belastingverminderingen. Wil je graag info of een offerte voor het plaatsen van een laadpaal? Contacteer ons dan via info@pzprojects.be