Nieuws

Waarom investeren in een thuisbatterij

Zonnepanelen zijn een grote stap richting duurzaamheid en een lagere elektriciteitsfactuur. Op sommige momenten produceer je echter meer energie dan je gebruikt. Dat overschot wordt op het elektriciteitsnet geïnjecteerd. Dankzij een thuisbatterij gebruik je nóg meer van jouw zelf geproduceerde energie, en daar doe jij je voordeel mee.

Waarom is het belangrijk om jouw energie te bewaren?

Wanneer jouw zonnepanelen energie opwekken kan je deze stroom gratis gebruiken. Soms zit je echter met een overschot. Deze verloren energie wordt op het net geïnjecteerd. Wanneer je dan ’s avonds of tijdens de nacht energie nodig hebt koop je deze aan via het net.

Is dat zo erg om overtollige energie te injecteren? Op zich niet neen. Afhankelijk van jouw energiecontract krijg je hiervoor een injectievergoeding. Deze vergoeding ligt wel een pak lager dan de prijs die jij betaalt voor elektriciteit. Je verkoopt dus eigenlijk goedkoop jouw zonne-energie en koopt later dure energie aan. Zoveel mogelijk gratis opgewekte energie verbruiken is dus de boodschap.

Hoe verhoog je jouw zelfgebruik?

Elektriciteit die je zelf opwekt en direct (of later) verbruikt is jouw zelfverbruik. Hoe hoger jouw zelfverbruik, hoe lager jouw energiefactuur. Gemiddeld genomen heeft een gezin een zelfverbruik van 30%.

Je kan met enkele trucjes jouw zelfverbruik verhogen. Grote energieverbruikers zoals een laadpaal, oven, wasmachine, … zet je dan best aan wanneer je veel energie produceert. Op die manier kan je jouw zelfverbruik verhogen tot 35% of meer. Praktisch is dit niet voor iedereen haalbaar, zeker als je overdag niet thuis bent, en het levert maar een kleine winst op. Het is hier waar een thuisbatterij zijn nut bewijst.

Met een thuisbatterij bewaar je die overtollige gratis zonne-energie voor later te gebruiken. Je verhoogt zo jouw zelfverbruik, zonder veel moeite, tot 60 à 80%. Zo moet je dus minder, dure energie aankopen.

Hoe ziet het financiële plaatje eruit?

We winden er geen doekjes om, een thuisbatterij is niet bepaald goedkoop. Afhankelijk van de grootte kom je al snel uit op een prijs van minstens € 4.000. Tot 31/03/2023 kan je rekenen op een premie van max € 850. Dat scheelt toch al heel wat in aankoop. Laat je ook zonnepanelen plaatsen dan kan je nog een bijkomende premie tot € 750 krijgen.

Het voordeel is dat jouw energiefactuur een pak lager zal uitvallen. Bovendien ga je minder last hebben van toekomstige prijsstijgingen van elektriciteit. Daarnaast ben je ook voorbereid op de invoering van het capaciteitstarief. Vanaf juli 2022 zullen de distributiekosten niet zozeer gebaseerd zijn op jouw totale verbruik maar eerder op jouw piekverbruik. Hoe meer energieverslindende toestellen je tegelijkertijd gebruikt, hoe hoger jouw piekverbruik. Een thuisbatterij helpt om deze pieken op te vangen.

Hoeveel je precies bespaart hangt af van gezin tot gezin. Gemiddeld kan je wel rekenen op een terugverdientijd van rond de 10 jaar. Rekening houdende dat een batterij wel 15 tot 20 jaar meegaat kan je stellen dat dit een rendabele investering is.

 

Wil je graag meer info of een offerte voor zonnepanelen met of zonder een thuisbatterij? Laat dan jouw gegevens achter via het contactformulier.